fredag, november 30, 2012

Julöl

Jag har provat några av årets julöl som finns på Systembolaget här i Skurup. Här kommer mina omdömen:
St. Eriks Julporter
Det är ju en väldigt mörk öl eftersom det är en porter. Helt ok, men hade inte skadat med lite julkryddor.
Grebbestad Julöl
En mild men mycket balanserad julöl. Den har allt en julöl skall ha. En mörk och rostad grund, humlen tränger igenom och uppe på det får man lite julkryddor, mums.
Falcons Julmumma
Denna köper jag alltid några flaskor av. Det är ju för er som inte vet inte en öl utan en blandning av svagdricka, porter, gin och kryddor. Har provat att göra det själv för något år sedan med gott resultat. Dock  var denna lite sötare än jag kom ihåg den. Eller så har man fått lite mognare smak nu. Men doften är fortfarande fantastisk.
Mariestads Julebrygd
En klassisk svensk julöl. Jämfört med Grebbestad är denna lite mer rostad och har lite mindre humle i smaken. Men helt ok till julbordet.
Gotlands Bryggeri Sleepy Bulldog Winter Ale
Detta är en lite mer modern julöl med mer humlebeska utan att vara överdriven. God och rekommenderas om man gillar mer smakrika öl.

tisdag, november 27, 2012

Filmning

QlikTech skall göra en film om hur mycket de har växt det senaste året. Så alla fick gå ut och röra sig i olika grupper i kylan. Med tanke på vädret var det ingen bra reklamfilm för Sverige.

söndag, november 25, 2012

Carporten

Då var de mesta klart på carporten. Har målat, satt på hängrännor, stuprör och plåtat vindskivorna. Lite målning är kvar till våren.

lördag, november 24, 2012

Lussebullar

Detta kom jag hem till efter att jag tränat spinning för första gången denna terminen. Riktigt gott!

fredag, november 23, 2012

Min första hembryggda öl

Jag var väldigt nervös att det skulle smaka katastrof eftersom jag redan har gjort fyra satser utan att smaka någonting. Men den blev faktiskt bra. Jag hade inte väntat mig att den skulle vara så besk, men det beror ju på receptet. Nu kommer julölen jag bryggt troligen bli lite väl besk, men då blir det mer till mig. Färgen och skummet blev ju dessutom högt över förväntan.

torsdag, november 22, 2012

Blodprov

Molly har ganska ofta ont i magen så läkaren tyckte att vi skulle ta lite prover. Hon var jätteduktig och fyllde tre rör från armvecket och två småprover från fingret utan att säga ett knyst. Lite film på telefonen fungerade som avledning.

Vildsvin

Denna åt jag på lunchen här på QlikTech. Det kändes lite som att vara med i Asterix när man åt den faktiskt.

onsdag, november 21, 2012

Blodgivare

Blodbussen kom till QlikTech så jag passade på att ge för andra gången. Första gången var 2010, men sen tatuerade jag mig och då får man inte ge på 6 månader. Därefter var jag ju pappaledig och jobbade på Ikea och dit kom ingen buss. De hade en ny regel nu. Om Alex skulle få göra kejsarsnitt så måste jag vänta 12 månader på att ge blod. Inte konstigt att de har brist med alla konstiga regler.

lördag, november 17, 2012

Kalkonmiddag

Mor och Gunder bjöd traditionsenligt på kalkonmiddag och den var lika god som alltid. Denna gången var Gunders bägge söner med respektive också där. Det händer inte så ofta att alla träffas så det var väldigt kul. Inez sov över hos oss vilket var spännande för Molly.

söndag, november 11, 2012

Stockholm

I helgen var vi i Stockholm och hälsade på Johan, Sara och Lova som flyttat till ett hus i Bromma. Det var fint men det finns en hel del att göra så det skall bli kul att följa renoveringen.

Jag och Johan fick i farsdagspresent att spendera några timmar på en whiskypub. Det blev på Ardbeg Embassy i gamla stan. En mycket trevlig pub med bla ett Ardbeg-fat ur vilket man kunde få en dram direkt, häftigt. Tack tjejer!

De hade även en special-öl som gjordes på Ardbeg-rökt malt. Det var kul att prova, men det är inte många öl jag vaskar och detta var en av dem. Vår gemensamma whiskylista såg annars ut så här:
Nikka - Strait from the barrel
Bunnahabhain - Toiteach
Mortlach - 21 år
Tomatin - 1999 Temranillo cask 57,1%
Longmorn - 30 år
Ardbeg - 1998 Sherry (fatet)
Linkwood - 17 år 56%
Glenfarclas - 25 år 43%
Macallan - 21 år
Laphroaig - 16 år Bourbon barrel 59,4%
Ardbeg - Galileo (senaste officiella buteljeringen)
Higland Park - 18 år
Oban - 1995 Destillery Edition
Springbank Longrow - Burgondy Wood
Springbank Hazelburn - Sauternes Wood

torsdag, november 08, 2012

Brysselkål

I restaurangen här på QlikTech har de ställt ut några av säsongens grönsaker eller vad det nu klassas som. Jag hade ingen aning om att Brysselkål växte på detta sättet. De har även en rödkålsväxt som är en 1 meter lång stjälk med stora röda blad längst upp som en lite palm.

onsdag, november 07, 2012

Rydebäck

I helgen var vi och hälsade på Malin, Christopher, Saga och Moa. På bilden är det Saga som sitter bredvid Molly även om jag kallade henne Moa halva kvällen. Det var trevligt och vi blev bjudna på gott kött som alltid.

måndag, november 05, 2012

Vinterdäck

Jag bytte till vinterdäck själv i helgen, men insåg att däcken behövdes bytas ut. Så det var bara att åka ner till däckhandlaren i Skurup efter att jag hämtat Molly. Hon tyckte dock det var spännande med alla däck som stod i höga torn.

Svenska mikrobryggerier

Jag var inne på Systembolaget på Mårtenstorget i Lund som har flyttat till andra våningen i Saluhallen. Där hittade jag utan någon större svårighet 10 öl som jag aldrig sett och som dessutom alla var från svenska mikrobryggerier. Många av dessa har börjat som hemmabryggare, men tagit steget och blivit kommersiella producenter. LundaBryggeriets grundare är tex förre detta redaktör i Svenska Hembryggareföreningens tidning.
Nynäshamns Ångbryggeri, Bötet - Barley Wine
Helt ok Barley Wine med mycket russindoft. Man jag har lite svårt för så starka öl.
Slottskällan, Zeven
En Black Saison, något lättare än strong alen men ganska lik. Fräsch och lite syrlig. Ganska god men inte riktigt min typ av öl.
Oppigårds, SMÖF
Väldigt humlad lager. Något tunn och obalanserad. En lager får gärna ha lite beska, men detta var att ta i. Den typen av beska passar bättre tillsammans med en ale tycker jag.
Nils Oscar, Hop Yard
Väldigt bra IPA. Något mörkare och lite bränd smak vilket gör den lite mer fyllig än en klassisk pale ale.
LundaBryggeriet, Bästa Lagern
Mycket smak för att vara en lager, men tyvärr hade den även en bismak som jag inte riktigt gillade. Något i stil med Three Hearts som jag tycker har en lite parfymig smak.
LundaBryggeriet, Piraten
En helt ok pale ale. Dock med en lite skarp bismak som inte riktigt föll mig i smaken.
LundaBryggeriet, Djingis Indie
Hel ok IPA men kanske något tunn. Lite mer maltsmak hade inte skadat.
LundaBryggeriet, Lunds Humorfestivalöl (En Annorlunda Lager)
Smakrik lager som var väldigt god. Lite annorlunda smak med finess. Rekommenderas!
Sigtuna, Unfiltered Lager
Smakrik och välbalanserad lager. Tydlig humlesmak men inte överdrivet besk. Snäppet bättre än ovanstående!
Sigtuna, Equilibrium Scottish Strong Ale
Denna typen av öl är lite som ett riktigt tungt rödvin. Man kan bara dricka ett glas sen blir det för mycket.

fredag, november 02, 2012

Lerduveskytte

   
Förra helgen var vi och sköt lerduvor utanför Ystad. Jag har bara provat en gång innan. Men denna gången fick vi skjuta i princip hur mycket som helst. Man märkte att det var svårt att hålla koncentrationen när man skjöt serier på 10 i rad.

Senare på kvällen var vi hos Svenne och Lisa och käkade. En riktig höjdardag. Tack Daniel för foto och film.